Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007
Το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, η Eπιτροπή Aλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου και η γερμανική ΜΚΟ ProAsil καταγγέλλουν το Λιμενικό Σώμα Χίου για την άσκηση βασανιστηρίων ως  μέρος  ανάκρισης κατά την σύλληψη προσφύγων.
Τους προηγούμενους μήνες η Επιτροπή Αλληλεγγύης έγινε αποδέκτης προφορικών αναφορών από τους πρόσφυγες για παράνομες πρακτικές μελών  του Λιμενικού Σώματος Χίου κατά την σύλληψη τους. Με ψυχραιμία διερευνήσαμε τις αναφορές αυτές ανάμεσα στις οποίες, μία φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα και προκαλεί τον αποτροπιασμό μας.

Για τη στοιχειοθέτηση της παρούσας καταγγελίας ενημερώθηκε το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Ακολούθησε επίσκεψη εκπροσώπου του Κέντρου στο νησί της Χίου, ενημέρωση εκπροσώπων της ΜΚΟ ProAsil κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο νησί, καταγραφή δύο περιστατικών στην Αθήνα και προφορική μαρτυρία από τριάντα πρόσφυγες και γνωμοδότηση του Ιατρικού Κέντρου.
Σύμφωνα με αυτήν την γνωμοδότηση οι καταγγέλλοντες πρόσφυγες αποτελούν θύματα βασανιστηρίων. Τώρα που η εξασφαλίστηκε η ασφάλεια τους και περατώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες, είμαστε σε θέση να καταγγείλουμε το περιστατικό:

Κατά την σύλληψη των προσφύγων τον Ιούνιο του 2007 στα νερά του Βορείου Αιγαίου, και κατά τη διάρκεια ανάκρισης εν πλω, ακολουθήθηκε η παρακάτω τακτική που είναι γνωστό πως ανήκει στην κατηγορία των «συστηματικών βασανιστηρίων». Μέλη του Λιμενικού Σώματος αφού ξυλοκόπησαν τον πρόσφυγα ζητώντας του πληροφορίες για το ταξίδι του, έσπρωξαν το κεφάλι του βιαίως και επαναληπτικά  σε έναν κουβά με νερό. Αυτό συνιστά βασανιστήριο και το όνομα του είναι «υγρό υποβρύχιο» (wet submarine). Στη συνέχεια κάλυψαν με μία πλαστική σακούλα το κεφάλι του μέχρις αρχομένης ασφυξίας, αυτό συνιστά επίσης βασανιστήριο και το όνομα του είναι «στεγνό υποβρύχιο» (dry submarine). Στη συνέχεια το άτομο αυτό υπεβλήθη σε εικονική εκτέλεση έχοντας δεμένα τα μάτια του, και έφεραν σε επαφή το μεταλλικό τμήμα του όπλου με τον κρόταφο, με την κάνη όμως προς τα πάνω και στην άρνηση του να υποδείξει το άτομο που τους μετέφερε, το όπλο εκπυρσοκρότησε. Αυτό έκαναν και στον άλλο πρόσφυγα.

Παραθέτουμε την προφορική μαρτυρία του ίδιου του πρόσφυγα όπως καταγράφηκε από την έκθεση στο Ιατρικό Κέντρο :
«(…) Με διέταξε: "Σχεδίασε  το μεγάλο πλοίο που σας έφερε από τη Λιβύη". Ήθελε να μάθει πόσοι ήμασταν, πόσο καιρό ταξιδεύαμε και πώς μπήκαμε στην μικρή βάρκα. Με ρώτησε το χρώμα και το όνομα του πλοίου. Απάντησα: "Δεν ξέρω". Μετά έφεραν έναν πλαστικό κουβά που γέμισαν με νερό. Ήμουν γονατισμένος όλη αυτή την ώρα. "Βλέπεις το νερό;" Κάποιος από πίσω  πίεσε τους ώμους μου.  Ένας άλλος κράτησε το κεφάλι μου από το λαιμό και το έσπρωξε στο νερό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μετά από λίγο τράβηξαν το κεφάλι μου πάνω πάλι. "Τώρα ξέρεις το χρώμα και το όνομα του πλοίου;" Είπα: "Όχι". (…)Αμέσως άρπαξε το κεφάλι μου και το βούτηξε  στον κουβά. Ήμουν τρομοκρατημένος. Σκέφτηκα ότι δεν θα ζούσα. Όταν έβγαλαν το κεφάλι μου πάλι ο λιμενικός ρώτησε πάλι: "Ώστε δεν θυμάσαι;" - Επανέλαβα: "Όχι". Ο λιμενικός έφερε τώρα μια πλαστική σακούλα και την πέρασε στο κεφάλι μου. Με το ένα χέρι του έσφιξε την σακούλα δυνατά γύρω από το λαιμό μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω άλλο. Επανέλαβαν αυτήν την διαδικασία με την πλαστική σακούλα τρεις φορές και μου υπέβαλαν πάντα τις ίδιες ερωτήσεις. Μετά ένας λιμενικός έκανε ένα σημάδι με το χέρι του: Αρκετά. (…)»

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, Άρθρο 137Α, η άσκηση βασανιστηρίων από υπάλληλο ή στρατιωτικό με σκοπό την απόσπαση από κρατούμενο ομολογίας, κατάθεσης ή πληροφορίας, αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται (σύμφωνα με το Άρθρο 137Β) με κάθειρξη τουλάχιστο 10 ετών.

Ως εκπρόσωποι του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου και του ProAsil απαιτούμε την άμεση εγκατάλειψη βίαιων μεθόδων τύπου «Γκουαντανάμο» που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια την έννοια του έννομου κράτους. Ζητάμε την άμεση διενέργεια έρευνας,  ώστε να αποδοθούν ευθύνες (όπου και αν αυτές ανήκουν) για τις νομικά αξιόποινες και ηθικά αποτροπιαστικές αυτές πρακτικές του Λιμενικού σώματος.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ
PRO ASYL

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr