Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008

Στην ανυπαρξία θεσμών και πλαισίου για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στη χώρα μας, επιτέλους κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με αγωνία την καταστροφή του άτυπου καταυλισμού προσφύγων στο λιμάνι της Πάτρας από τις τοπικές αρχές. Μία σειρά  από κινήσεις διαμαρτυρίας, δελτία τύπου, με πολύ πρόσφατα αυτά του Συνηγόρου του Πολίτη, επερωτήσεις στην Βουλή, και -επί τέλους- δημοσιεύματα, δεν φαίνεται να αρκούν για να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός και να αναζητηθεί μία άλλη λύση.

Όλες αυτές τις μέρες η αγωνία μας είναι διπλή γιατί ανάμεσα στους εκατοντάδες ενήλικες πρόσφυγες που εκδιώκονται γι άλλη μια φορά  από την «εστία» τους, υπάρχουν και εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα που παραμένουν έρμαια των συνθηκών και της αδιαφορίας μας. Ο Ερυθρός Σταυρός της Πάτρας κατάφερε να συνεχίσει μέσα στις αντίξοες συνθήκες την καταγραφή 180 σχεδόν ασυνόδευτων ανηλίκων ώστε να αναζητηθεί πλέον συγκεκριμένη λύση  γι’ αυτά.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και οι υπάρχουσες δομές στην Ελλάδα βρίσκονται σε μηδενικό σημείο και έχουν πολλάκις αποδειχθεί ανεπαρκή. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, όμως δεν ήταν μέχρι σήμερα αρκετό για να αλλάξει και κάτι. Και λέμε μέχρι σήμερα, γιατί επιτέλους κάτι φαίνεται να διαφοροποιείται στην κατάσταση αυτή.

Όπως μας ενημερώνει δελτίο τύπου της ΜΚΟ Ιατρική Παρέμβαση μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών με θέμα την επιμέλεια των περίπου 180 καταγεγραμμένων ασυνόδευτων ανηλίκων του άτυπου καταυλισμού Αφγανών στην Πάτρα, ορίστηκε -  για πρώτη φορά- προσωρινός επίτροπος, στα συγκεκριμένα παιδιά. Ας σημειώσουμε  ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία δύο προέδρων Πρωτοδικών, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, δύο δικηγόρων του Ερυθρού Σταυρού, και δύο μελών εκ των οποίων ο ένας είναι δικηγόρος) της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ιατρική Παρέμβαση».  Μπράβο σε όλους !!

Πρόκειται για μία ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την προστασία των παιδιών αυτών και δεν αφορά φυσικά μόνον τα ασυνόδευτα ανήλικα της Πάτρας. Παραμένει ακόμη άλυτο και πιθανά δυσεπίλυτο το θέμα της στέγασης, φροντίδας και μέριμνας των συγκεκριμένων ανηλίκων ωστόσο, επιτέλους κάποιος επίσημος λειτουργός έχει οριστεί αρμόδιος για να αποφασίσει και να ρυθμίσει τα ζητήματα αυτά όχι γραφειοκρατικά αλλά ουσιαστικά.

Γιατί μέχρι σήμερα η ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων να προτάσσει τον μεταναστευτικό νόμο απέναντι στα ανήλικα  και να αγνοεί εσκεμμένα την ανηλικότητα τους (κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού).   Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα παιδιά υπέβαλαν –ερήμην τους – αίτημα ασύλου, κανείς αρμόδιος δεν ήταν υπεύθυνος για να αναζητήσει επί μέρους λύσεις, να λάβει αποφάσεις και μέτρα για την προστασία τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αφήνονται στην τύχη τους και να ολοκληρώνεται έτσι η εμπορία και διακίνηση τους.

Και ας θυμίσουμε εδώ ότι φέτος  στη χώρα μας (και ιδιαίτερα στα τρία νησιά Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη) παρατηρήσαμε μία μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων (με χώρα καταγωγής κυρίως το Αφγανιστάν) σε ηλικίες που ήταν συνεχώς μικρότερες (κάτω των 14). Οι λύσεις που εξευρέθηκαν ήταν ποικίλες και ευφάνταστες κατά περίπτωση. Συνήθως τα παιδιά καλούνταν να βρουν ένα συγγενή μέσα στους συγκρατούμενους τους πρόσφυγες ώστε να αρθεί το πρόβλημα του «ασυνόδευτου», αφού κάποιος ενήλικας είχε πλέον την εποπτεία τους. Έτσι έπαιρναν κι αυτά τα παιδιά (ακόμη κι αν ήταν 9,  11 ή 12 χρονών) ένα ωραιότατο «σημείωμα» που τους έδινε την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών. Με ένα τέτοιο σημείωμα της ελληνικής αστυνομίας στην τσέπη, βρέθηκε νεκρός ο 14 χρονος khaled στο τέλος του περασμένου μήνα,  κατακρεουργημένος από την άσφαλτο καθώς είχε κρυφτεί σε μια αυτοσχέδια «κούνια» κάτω από νταλίκα που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έφθασε στην Ιταλία. Αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης πολιτικής να ρυθμιστεί το ζήτημα των ανηλίκων. Κι αν η είδηση πέρασε στα ψιλά γράμματα - ακόμη κι αν γινόταν πρωτοσέλιδο- ας μην πιστέψουμε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Φθάνει κανείς να αναρωτηθεί απλά που πάνε αυτά τα παιδιά όταν αφήνονται από τα κέντρα κράτησης;; φθάνει να δει κανείς τους αριθμούς. Φθάνει κανείς να δει την Πάτρα.

Οι λύσεις δεν είναι πολύπλοκες ούτε χρονοβόρες. Απαιτείται η άμεση ρύθμιση σοβαρότατων ζητημάτων που απουσιάζουν από το θεσμικό πλαίσιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα, αντικατάσταση της κράτησης με προνοιακή φύλαξη έως την εξεύρεση άμεσης και ουσιαστικής λύσης, η εφαρμογή του άρθρου 19 παρ.1 του ΠΔ 220/07 ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα εκπροσώπησης ανεξάρτητα από την υποβολή αιτήματος ασύλου. Κάποιος να νοιαστεί και να τρέξει εκτός τους 8ωρου του.

Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι το σύστημα της Πρόνοιας στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως αδύναμο, κι αυτό μεγεθύνει το εκάστοτε πρόβλημα και εξαφανίζει την οποιαδήποτε πιθανή λύση. Εν τούτοις, ας μην ξεχνάμε ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που έρχονται στη χώρα μας μπορεί να έχουν χάσει την οικογένεια τους, το σπίτι ή το σχολείο τους ωστόσο διατηρούν όλα τα  δικαιώματα τους  και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι : ανήλικα ΠΑΙΔΙΑ.

Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr