Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 70 ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008

Λίγα σχόλια και προσθήκες σε μία απλή είδηση της καθημερινότητας για την μεταφορά προσφύγων από το κέντρο κράτησης της Μυτιλήνης σε ένα άλλο στη Χίο.

Η είδηση έγραφε : Σάββατο 11-10-2008 7:43  Έφθασαν από τη Μυτιλήνη, για φιλοξενία, 70 Αφγανοί μεταξύ των οποίων 15 παιδιά.

Να προσθέσουμε στην πληροφορία αυτή τα παρακάτω: Οι αφγανοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Χίο γιατί το κέντρο κράτησης της Μυτιλήνης εδώ και μήνες ασφυκτιά, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο άθλιων συνθηκών κράτησης. Από τις αρχές του χρόνου, στην Μυτιλήνη έγιναν περισσότερες από 3 συλλογικές απεργίες πείνας των κρατουμένων για τις απάνθρωπες συνθήκες ενώ έγκυες γυναίκες, μωρά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι παρέμειναν για βδομάδες εκεί φθάνοντας στα όρια της αντοχής τους, απειλώντας σε κάποιες περιπτώσεις και με αυτοκτονία. Ακόμη και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχώρησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου αδυνατώντας να επιτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους. Αντίθετα, και παρά τον τραγικά αυξανόμενο αριθμό κρατουμένων της Μυτιλήνης, το κέντρο κράτησης Χίου ήταν κλειστό από τον περσυνό χειμώνα  –με εξαίρεση το Αύγουστο- καθώς οι πρόσφυγες δεν φθάνουν πλέον στο νησί.
Να διευκρινίσουμε  επίσης, ότι  η πόρτα του κέντρου «φιλοξενίας» και εδώ και στην Μυτιλήνη είναι κλειδωμένη. Έξω από τα κάγκελα υπάρχουν σε μόνιμη βάση 2 αστυνομικοί, και κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση εκεί πλην των εργαζομένων στο Κέντρο και των μελών του Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι μετά το τέλος της «φιλοξενίας» τους οι 70 αφγανοί πρόσφυγες θα βγουν από το κέντρο με το χαρτί απέλασης στο χέρι και την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 1 μηνός. Το ίδιο χαρτί θα κρατούν και τα 15 παιδιά.Αν κάποιος από αυτούς υποβάλει αίτημα ασύλου απλά θα αναβάλει την υποχρέωση να εγκαταλείψει τη χώρα. Γιατί πόσο τυχερός να είναι κάποιος ώστε να ανήκει στο 0,04% ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου  στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά.
Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά να μην φόρεσαν χειροπέδες στα παιδιά, όπως έκαναν τον Ιούλιο με τα ασυνόδευτα ανήλικα που μεταφέρθηκαν από τη Χίο στην Αγιάσσο.Τα παραπάνω συνήθως δεν αναγράφονται στους τίτλους των ειδήσεων ούτε και λέγονται ευθέως, όμως συμβαίνουν δίπλα μας και μας αφορούν.

Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr