Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Χωρίς χαρτιά, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς ελπίδα.

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Μετανάστευση στην Ελλάδα του σήμερα.


Χωρίς χαρτιά, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς ελπίδα.

 Κατά  παράδοση η Ελλάδα εξάγει περισσότερους ανθρώπους από αγαθά. Έλληνες μετανάστες στις Παραδουνάβιες χώρες και στην Αίγυπτο τον 19ο αιώνα, στην Αμερική από τις αρχές του 20ου αιώνα, την Μέση Ανατολή και την Αφρική κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την Αμερική ξανά κατά την δεκαετία του πενήντα και εξήντα και την λεγόμενη διαρροή εγκεφάλων τις τελευταίες δεκαετίες σε Αγγλία και άλλες χώρες.

 Η παγκόσμια ιστορία χαρακτηρίζεται από μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, πάντοτε από τις φτωχότερες προς τις πλουσιότερες χώρες. Την τελευταία δεκαετία οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη οφείλεται στην αγρία εκμετάλλευση των δικών τους φυσικών πόρων, τα πολιτικά ελεγχόμενα καθεστώτα, τις πολιτικές του Π.Ο.Ε, Δ.Ν.Τ της Ε.Ε. και κυρίως τις πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Αίτια τα οποία οδηγούν δικαιολογημένα χιλιάδες ανθρώπους σε φυγή.


  Δυστυχώς στο άμεσο μέλλον τίποτα δεν εμπνέει αισιοδοξία ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει.

Στην Ελλάδα από χώρα εξαγωγής προσφύγων και μεταναστών είμαστε πλέον χώρα υποδοχής. Αλλά για ποια υποδοχή μιλάμε; Σε ετήσια βάση περίπου τρεις χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα, αγόρια και κορίτσια, διασχίζουν τα σύνορα για να χαθούν σε προορισμούς που κανείς δεν γνωρίζει. Χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ωθούνται να ζουν στην εξαθλίωση σε άτυπα γκέτο, παράνομοι και κυνηγημένοι. Σε μια χώρα που δεν τους θέλει και την ίδια στιγμή δεν τους επιτρέπει να φύγουν, όπως οι περισσότεροι επιθυμούν τι επιλογές άραγε έχουν;. Ότι δεν τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος προσφέρεται από τα δίκτυα εκμετάλλευσης και διακίνησης έναντι μαύρης εργασίας ή και σωματεμπορίας.

Μπορεί ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις να λυθεί με κατασταλτικά μέσα από την ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση;

Βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση ίσως καταφέρει τους στόχους της δλδ να αποφορτίσει συγκεκριμένες περιοχές τρομοκρατώντας πρόσφυγες και μετανάστες, να χαιδέψει τα αυτιά των πολιτών που πιστεύουν σε ολοκληρωτικές λύσεις, να απορροφήσει κοινοτικά και άλλα κονδύλια και να πιστωθεί επιτέλους πυγμή που τόσο έχει ανάγκη ξεγλιστρώντας από τα δύσκολα λχ ελλείμματα και διαφθορά. Το μόνο που έχουμε να αναμένουμε  είναι να σταλούν στο σωρό άνθρωποι πίσω με άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους, να ξοδευτούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά σε μέτρα καταστολής, να αυξηθούν οι θάνατοι στα σύνορα, να ενισχυθούν τα φοβικά και ρατσιστικά ανακλαστικά της κοινωνίας.

Τα οφέλη από την παρουσία των μεταναστών είναι πολλαπλά για την οικονομία το ασφαλιστικό την δημογραφική απερήμωση και γήρανση ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών.  Ένα στοιχειώδες πρώτο βήμα θα ήταν να δοθούν ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες σε όσους επιθυμούν να μείνουν και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα. Τα μετεκλογικά αποτελέσματα βέβαια επιβεβαιώνουν ότι το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο.

Δημήτρης Τσούχλης

 

Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Προσφύγων Χίου “Λάθρα”

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr