Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΘΡΑ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΊΟΥ “Λάθρα;”
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λέσβο σχετικά με το κλείσιμο του κέντρου κράτησης
“Παγανής” αφορούν άμεσα την Χίο.

Η “Παγανή” έκλεισε με το εύσχημο πρόσχημα των επισκευών μετά τις επαναλαμβανόμενες εξεγέρσεις προσφύγων και μεταναστών. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό κόστος για όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους του κολαστηρίου της “Παγανής” στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό ήταν πλέον δυσβάσταχτο. Η “Παγανή” δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά και αυτό είναι γνωστό.  Όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων περιέγραφαν εδώ και χρόνια την μαύρη τρύπα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κακομεταχείριση, το στοίβαγμα έως και 1200 ανθρώπων (το καλοκαίρι του 2008) σε τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους. Η  “Παγανή” δεν είναι  παραφωνία ούτε εξαίρεση στην ωμή πραγματικότητα των κέντρων κράτησης. Στην γειτονική Σάμο, στον Έβρο, στην Λέρο, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στα δεκάδες κρατητήρια ανά την χώρα συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα.
Γνωρίζουμε ότι μεταναστευτική πολιτική το κράτος δεν έχει. Σήμερα εισπράττει τα αποτελέσματα των δικών του επιλογών. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι  χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα πρακτικά δεν υφίσταται. Οι γυναίκες, οι οικογένειες, τα παιδιά , οι άρρωστοι, οι βασανισμένοι, δεν προστατεύονται. Φυλακίζονται όλοι και πολλοί επαναπροωθούνται στην Τουρκία (όπως για παράδειγμα συνέβει στην Χίο πριν από τρεις εβδομάδες).  Η φυλάκιση δεν προσφέρει τίποτα απολύτως, σε κανέναν, πλην εκείνων που παρασιτικά κερδίζουν λεφτά από την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Για εμάς ηθικά και πολιτικά είναι απαράδεκτη η φυλάκιση – κράτηση.
Η “Παγανή” είναι το παράδειγμα και η προσεκτική ανάγνωση του τι συνέβη στην Μυτιλήνη προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα και για το κέντρο κράτησης “Μερσινιδίου”. Η βιαστική λύση που έδωσε το κράτος στον πανικό των τοπικών αρχών να μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο στο “Μερσινίδι” μόνο ως κακόγουστο αστείο ή φάρσα του Παζολίνι το ακούμε. Αγνοούν ότι πέρυσι από Λέσβο «πέρασαν» περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και ξεχνούν ότι το “Μερσινίδι” δεν μπορεί να φυλακίσει περισσότερους από 120.  
Μαγικές λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται. Αν δεν αντιληφθούν οι τοπικές αρχές  σε τι συναινούν με βεβαιότητα πολύ σύντομα για μια νέα «Παγανή» θα πρέπει να δώσουν λύση η οποία μάλιστα δεν υπάρχει. Εμείς λέμε ότι στις παρούσες συνθήκες κρίσης μια μόνο πραγματιστική επιλογή προσφέρεται. Να υποστηριχθεί το αίτημα για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του “Μερσινιδίου” από κέντρο κράτησης-φυλακή, σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας. Πρόσφυγες και μετανάστες να μπορούν διαμένουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες καταγραφής τους, ώστε, να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Χωρίς περιορισμό στην πρόσβαση ομάδων και πολιτών, με  κοινωνικές δομές, ενημέρωση & περίθαλψη, για όλους,  με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες, ασυνόδευτα ανήλικα, αρρώστους, γυναίκες με παιδιά.
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr