Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/3/2010

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010
Το Σάββατο 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε προβολή ντοκυμαντέρ στη Βολισσό της Χίου με θέμα την αντιμετώπιση των ελλήνων μεταναστών της Αμερικής, στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Με αφορμή την επιχείρηση σκούπα που έγινε από άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου τον Φεβρουάριο και την απαράδεκτη μεταχείριση που επεφύλαξαν απέναντι σε εργάτες-μετανάστες που «μάζεψαν» ενώ δούλευαν, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια συζήτηση στη Βολισσό απευθύνοντας πρόσκληση σε ανθρώπους με ευαισθησία απέναντι σε ζητήματα μεταναστών και κυρίως στους ίδιους τους κατοίκους του χωριού, θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για το πώς οι ίδιοι είδαν το περιστατικό αλλά και για τη σχέση τους με τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.
Η προβολή έγινε σε καφενείο στην πλατεία της Βολισσού όπου επιλέξαμε να προβάλλουμε το ντοκυμαντέρ του Σ. Κούλογλου «οι Βρωμοέλληνες» που παρουσιάζει τις συνθήκες ζωής των ελλήνων μεταναστών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική καθώς και την ρατσιστική συμπεριφορά τόσο των αρχών της εποχής εκείνης όσο και των ντόπιων πληθυσμών απέναντι τους.
Την προβολή την παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον μετανάστες από την Αλβανία που κατοικούν πολλά χρόνια στη Βολισσό με τις οικογένειες τους, καθηγητές του σχολείου της Βολισσού και άλλων σχολείων, διάφοροι φίλοι και ελάχιστοι Βολισσιανοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το τέλος της προβολής, δύο από τους παρευρισκόμενους μετανάστες μας είπαν ότι κατά τη γνώμη τους δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε μέχρι σήμερα, αφού και οι ίδιοι έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με παρόμοιους  χαρακτηρισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές όπως μερικές από αυτές που είδαν, ενώ έκπληξη προκάλεσε σε μερικούς η αναφορά της ταινίας για την οργάνωση ελλήνων, αλβανών και τούρκων μεταναστών της εποχής εκείνης, που από κοινού προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική βία και τις διακρίσεις που δέχονταν.
Αμέσως μετά ξεκίνησε συζήτηση, μέσα από την οποία μάθαμε πολλά για τις σχέσεις μεταξύ των ελλήνων και των αλβανών κατοίκων του χωριού και ακούστηκαν απόψεις για διάφορα ζητήματα σχετικά με την καθημερινότητα τους.
Σχεδόν όλοι οι μετανάστες κάτοικοι προέρχονται από την Αλβανία, μένουν πολλά χρόνια στη Βολισσό και είναι από τις κύριες πηγές στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Διαμένουν σε μια περιοχή με έντονο δημογραφικό πρόβλημα και συμβάλλουν στην αποτροπή της ερήμωσης της τοπικής κοινωνίας.
Ζουν και εργάζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έχοντας πολύ καλές σχέσεις με τους ντόπιους ενώ είναι γεγονός ότι το σχολείο της Βολισσού στηρίζει την ύπαρξη και λειτουργία του στα παιδιά των μεταναστών που είναι τα περισσότερα.
Βέβαια με το που συμβαίνει κάποιο μικροαδίκημα στη γύρω περιοχή, ως υποψήφιοι δράστες θεωρούνται πρώτα οι μετανάστες του χωριού. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ενός αλβανού οικογενειάρχη που οποτεδήποτε συμβαίνει το παραμικρό, έχει συνηθίσει να δέχεται «επίσκεψη» από τοπικό αστυνομικό υπάλληλο, που μέχρι και στη Χίο τον έχει στείλει για εξακρίβωση αποτυπωμάτων χωρίς καν να έχει ενημερώσει τους συναδέλφους του εκεί. Έτσι ο άνθρωπος πήγε οικειοθελώς στην αστυνομική διεύθυνση, τους είπε το λόγο για τον οποίο παρουσιάστηκε και οι αστυνομικοί τον έδιωξαν αφού δεν είχαν την παραμικρή ιδέα!
Σε γενικές γραμμές η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα παιδιά των μεταναστών, όπου ακούσαμε περιπτώσεις οι γονείς να έχουν χαρτιά και να θεωρούνται νόμιμοι, ενώ τα παιδιά τους να θεωρούνται παράνομα εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και έλλειψης στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής.
Η εκδήλωση κράτησε αρκετή ώρα και με ευρεία συμμετοχή και τη θεωρούμε ως ένα πρώτο βήμα επικοινωνίας με συνανθρώπους μας που διαβιούν σε απομακρυσμένες και ξεχασμένες περιοχές, καθώς και ευαισθητοποίησης όλων μας απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό της αντιμετώπισης των μεταναστών.
Οι μετανάστες κάτοικοι ζητάνε τα αυτονόητα, να τους συμπεριφέρονται ανθρώπινα και χωρίς διακρίσεις και προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε κοντά τους, αλληλέγγυοι.
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΊΟΥ
“Λάθρα;”
www.lathra.gr

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr