Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα: Για τη δύναμη ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
H ανάπτυξη του ειδικού σώματος ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο δεν είναι ευλογία, βοήθεια και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

 

Ένας σύγχρονος στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής, όχι ενός αντίπαλου στρατου αλλά των κατατρεγμένων της φτώχιας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν στρέφεται μόνο εναντίον τους, αποκλείοντάς τους από το δικαίωμα στο άσυλο, αυξάνοντας την επικινδυνότητα του ταξιδιού και την πιθανότητα απέλασης σε χώρα που η ζωή τους απειλείται. Αποτελεί απειλή για ολόκληρη την κοινωνία, μια κοινωνία που εθίζεται σε πολιτικές «έκτακτης ανάγκης», στιγματισμού και συλλογικής ευθύνης, εκτοπισμού και μαζικού εγκλεισμού, πολιτικές προερχόμενες από τις σκοτεινότερες εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Είναι ξεκάθαρο: η «αλληλεγγύη» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αφορά την εξαγωγή των κατασταλτικών μηχανισμών, της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και της επιβολής των αντικοινωνικών πολιτικών. Σημαίνει την πλήρη ταύτιση Παπανδρέου με Σαρκοζί και Μπερλουσακόνι, την κοινή τους προσπάθεια να στρέψουν την κοινωνική οργή στους μετανάστες, οι οποίοι καθίστανται αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης.

Επιμένουμε: δεν είναι οι μετανάστες που απειλούν το εισόδημα, την εργασία και την ασφάλεια των ντόπιων. Είναι οι πολιτικές που τους διατηρούν στην παρανομία και την επισφαλή νομιμότητα, ευάλωτους στην εργασιακή εκμετάλλευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι η άρνηση μιας πολιτικής υποδοχής, αλλά και η διάλυση των υπαρχόντων δομών φιλοξενίας. Είναι η καταπάτηση του δικαιώματος στο πολιτικό και ανθρωπιστικό άσυλο. Είναι οι πολιτικές ανάθεσης της μεταναστευτικής πολιτικής στην αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Γιʼ αυτό αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να δημιουργήσουν την εικόνα του μετανάστη ως απειλή. Αντιστεκόμαστε στην Frontex, το πλέον αναπτυγμένο τμήμα του ευρωπαϊκού μιλιταρισμού που αναλαμβάνει δράση ενάντια στον «νέο εχθρό» που έχει κατασκευάσει ο ευρωπαϊκός νεο-ρατσισμός.

 

Ανεπιθύμητοι οι κυνηγοί μεταναστών της Frontex!
Αλληλεγγύη στους μετανάστες και τις μετανάστριες

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Thursday the 1st. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr