Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Δελτίο τύπου

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα που θα βρέξει ;

Mersinidi refugees conditions

Στη Χίο αυτή την στιγμή λειτουργούν τέσσερις χώροι για τους πρόσφυγες: ο χώρος κράτησης απέναντι από το λιμεναρχείο, το κέντρο κράτησης στο Μερσυνίδι, ο χώρος δίπλα στο νεκροταφείο της ίδιας περιοχής και ο χώρος ανοιχτής φιλοξενίας στον «Κήπο». Εν τούτοις, μόνο ο χώρος του Δημοτικού Κήπου προβάλλεται από τα τοπικά ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, στην αρχή μία ομάδα γιατρών από τα κοινωνικά ιατρεία προσπάθησαν να προσφέρουν επικουρική ιατρική φροντίδα και στη συνέχεια μία ομάδα εθελοντών δημιούργησαν ένα καταφύγιο για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που συνεχίζεται στην πατρίδα τους.

Οι πρόσφυγες, μετά την παραμονή τους στους χώρους κράτησης, αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν για 1-2 μέρες στον «Κήπο», περιμένοντας να βρουν εισιτήριο για να ταξιδέψουν.  

Με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας αγοράστηκε μικρός αριθμός σκηνών ώστε να προστατευτούν λίγο τουλάχιστον τα βρέφη και τα παιδιά.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας. Η παροχή του μοναδικού γεύματος έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και δεν αρκεί για να συντηρηθεί κανείς. Κάθε απόγευμα, με δικά μας έξοδα, καθαρίζονται οι τουαλέτες, οι οποίες όμως ξεμένουν από νερό κάθε λίγες ώρες, χωρίς κανείς να αισθάνεται αρμόδιος γι αυτό εκτός από την ομάδα των εθελοντών. Η καθαριότητα που καλύπτεται από τον Δήμο δεν επαρκεί για την τήρηση των βασικών συνθηκών υγιεινής και η ομάδα των εθελοντών αναγκάζεται να καλύψει οικονομικά την καθαριότητα του χώρου πέραν του πρωινού ωραρίου.

Με πολλή προσωπική ανιδιοτελή εργασία, άνθρωποι που πιστεύουν ότι κανείς δεν είναι λαθραίος και ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη, περιθάλπουν από τα τέλη Αυγούστου εκατοντάδες συνανθρώπους μας, ταλαιπωρημένους και κουρασμένους, σε μία σύντομη στάση, πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την αναζήτηση μιας νέας γης.

Όλα όσα αναφέρονται σχετικά με τον «Κήπο» είναι η «καλή» πλευρά μίας σκληρής πραγματικότητας. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι λειτουργούν χωρίς μέριμνα ούτε για τα στοιχειώδη. Ο χώρος στο δημοτικό νεκροταφείο του Μερσινιδίου λειτουργεί εδώ και μήνες χωρίς καμία μορφή διαχείρισης, χωρίς μέριμνα για καθαριότητα (ότι γίνεται μόνο με την συνδρομή των εθελοντών και οικονομική κάλυψη ενός συμπολίτη μας), με κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς στέγη (εκτός από 8 σκηνές), με ανεπαρκείς μερίδες φαγητού και μόνο μία καντίνα που φαίνεται ότι επωφελείται από το δράμα των προσφύγων – καθώς, σύμφωνα με αναφορές τους, αγοράζουν σε υπερτιμημένες τιμές φαγητό και νερό. Ούτε λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό τον χώρο, και, καθώς δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.

Δεν πάει άλλο! Ως μέλη της συλλογικότητας «ΛΑΘΡΑ;» είμαστε παρόντες ενεργά και συστηματικά στους χώρους αυτούς - δεν μπορούμε ωστόσο να επωμιστούμε μία ευθύνη που δεν μας αναλογεί. Δεν είναι δυνατόν να γίνει σωστή διαχείριση του μεγαλύτερου προσφυγικού κύματος μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, το οποίο “σκεπάζει” και το νησί μας, χωρίς την ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής και κεντρικής διοίκησης. Είναι εκείνοι που οφείλουν να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο και η κοινωνία να συνεπικουρεί - όχι το αντίθετο.

Ακόμα και έπειτα από την πρόσφατη παγκόσμια αφύπνιση της κοινής γνώμης για το προσφυγικό, οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση σπασμωδικά και χωρίς συντονισμό, ενώ δεν φαίνεται να λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα -όπως οφείλουν να κάνουν σε μία οργανωμένη κοινωνία-, προφασιζόμενοι τυπική αναρμοδιότητα και επιλέγοντας να αγνοήσουν την ουσιαστική ευθύνη που έχουν, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες όσο και στους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων δεν μπορεί παρά να μας αφήνει με την απορία για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, όταν έρθουν οι βροχές...

«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πρόσφυγες Χίου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr