Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

H Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες πρέπει να παραμείνει ζωντανή.

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Η άνοιξη της αλληλεγγύης και της προσφοράς απλών πολιτών η οποία στήριξε στην πιο δύσκολη φάση του πέρυσι τους δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων έχει οριστικά κλείσει. Έκλεισε όχι γιατί η κοινωνία και οι αλληλέγγυοι δεν είναι πλέον εδώ αλλά γιατί στο νέο δόγμα λειτουργίας των hotspot και των υπερεθνικών κατασταλτικών μηχανισμών η βρώμικη δουλειά θα πρέπει να γίνεται αθόρυβα, αποτελεσματικά και κυρίως μακριά από τον οποιοδήποτε κοινωνικό - πολιτικό έλεγχο.

Ισχυροί κατασταλτικοί μηχανισμοί αναλαμβάνουν πλέον τον έλεγχο στη θάλασσα, τις ακτές στα κέντρα καταγραφής και προσωρινής διαμονής.  Επικουρούμενοι από τις πολυέξοδες και αδρά χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ εξοστρακίζουν τους εθελοντές για να συνεχίσουν να έχουν μερίδιο στη πίττα των προγραμμάτων και να ισχυροποιούν τη θέση τους. Όλα αυτά με την παρότρυνση και ενεργό εμπλοκή της κυβέρνησης η οποία αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά της FRONTEX και των RABIT (Rapid Border Intervention Teams).

Όλα αυτά επίσης με την σιωπή των τοπικών αρχών. Η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση  είναι συνενοχή. Βεβαίως η συνενοχή στην Χίο προχωράει και με την παροχή διευκολύνσεων από τις τοπικές αρχές προς στη FRONTEX.

Τα πολλαπλά παραδείγματα διώξεων εθελοντών με κατηγορητήριο κακουργηματικών πράξεων στις περισσότερες των περιπτώσεων επιχειρούν να εδραιώσουν μια νέα κατάσταση στα νησιά. Να καθαρίσουν το τοπίο για λογαριασμό της frontex και να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση ώστε να εφαρμόσουν ένα γενικευμένο δόγμα αποτροπής, αποθάρρυνσης, επιστροφών και απελάσεων.

Με ταχύτατο ρυθμό επιστρέφουμε σε όσα στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί. Η ολική επαναφορά της ποινικοποίησης της αλληλέγγυας συμπεριφοράς και η καταστολή ξεκινάει με τον έλεγχο της δράσης με πρόσχημα τη νομιμότητα για να γενικευτεί σε καθολική απαγόρευση άμεσης επικοινωνίας με τους πρόσφυγες. Έχουν στη διάθεση τους τις πρόθυμες ΜΚΟ οι οποίες θα τους δίνουν συνεχές άλλοθι για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως οι κραυγές και η απελπισία αυτών που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους μας στοιχειώνει όλους. Κανείς δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα εδραιώνεται καθημερινά και έχουμε ευθύνη να αγωνιστούμε.

Εμείς ως συλλογικότητα, σταθήκαμε τον προηγούμενο χρόνο δίπλα στους πρόσφυγες στο Νεκροταφείο, στον δημοτικό κήπο και συνεχίζουμε συμμετέχοντας στην κοινωνική κουζίνα προσφέροντας μαγειρεμένο φαγητό το οποίο καμία από τις οργανώσεις προγραμμάτων δεν μπορεί να καλύψει. Είμαστε εδώ από το 2001 με πολύμορφους αγώνες και δεν χρειαζόμαστε καμία χρηματοδότηση ή πιστοποίηση για να συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ-ΔΕΝ  ΕΧΕΙ ISO

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 «ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

www.lathra.gr

 
Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr