Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Ο χειρότερος φασισμός είναι ο φόβος

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έντεχνα και πολλές φορές απροκάλυπτα, καλλιεργήθηκε και ενισχύθηκε συστηματικά η πολιτική ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Έτσι, οι ακροδεξιές απόψεις βρήκαν πολιτικούς υποστηρικτές, και διαχύθηκαν στην τοπική κοινωνία ιδέες του μίσους που χρησιμοποιούν στον πυρήνα τους το έθνος, την θρησκεία, τον φόβο, την  μισαλλοδοξία. Και δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι που συνηγόρησαν με τους χρυσαυγίτες, άλλοι από αφέλεια και άλλοι από σκοπιμότητα. Οξυγόνο και άλλοθι για την προλείανση του εδάφους είναι η συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Είχαμε έγκαιρα επισημάνει από την προηγούμενη άνοιξη ότι στο νησί και στα τοπικά κέντρα εξουσίας κυριαρχεί η άποψη ότι, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει ή και δεν μπορεί να δώσει λύση, αυτήν ας την δώσει η κοινωνική αναταραχή, η οποία μπορεί να εκφραστεί με ακραίο τρόπο από την ΧΑ. Μια πρώτη δοκιμή ήταν τα επεισόδια στο λιμάνι. Έτσι, οι ηθικοί αυτουργοί, ο καθένας από το μετερίζι του, επιδόθηκαν στο να μιλήσουν για τα αρχέγονα ιδανικά του έθνους και της φυλής, για να κυριαρχήσει ο φόβος, να δοθεί εν γένει στους πρόσφυγες η ταυτότητα των επικίνδυνων παραβατικών, να λοιδορηθεί η αλληλεγγύη. Όλα αυτά που έγιναν προετοίμασαν και όπλισαν με μίσος και φόβο την τοπική κοινωνία. Από τη στιγμή που συνέβη αυτό, ο χρυσαυγίτης θα κάνει τη δουλειά του, διότι του δίνεται κάλυψη ιδεολογική αλλά και πρακτική.

Μελανό σημείο για ακόμη μία φορά η στάση της αστυνομίας. Θα σταθούμε μόνο σε δύο πολύ πρόσφατα δεδομένα. Ενώ εδώ και πέντε μήνες οργιάζουν οι φήμες και η παραπληροφόρηση για την εγκληματικότητα των προσφύγων, μόλις πριν λίγες μέρες ο αστυνομικός διευθυντής ενημέρωσε ότι τα στοιχεία αυτά δεν ευσταθούν.

Επιπλέον, η συνεχής επωδός ότι η αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων έστρωσε το έδαφος για την νομιμοποίηση των πολιτοφυλακών  και φαίνεται ότι άναψε το πράσινο φως για τις βραδινές περιπολίες στα χωριά, χωρίς - έστω για τα μάτια του κόσμου - να τους επισημανθεί ότι απαγορεύεται η αυτοδικία.

Στα χθεσινοβραδινά υποκινούμενα επεισόδια ωστόσο, για ακόμη μία φορά συνελήφθη μόνο έναν νεαρό μέλος ΜΚΟ, ενώ η αστυνομία απέφυγε και πάλι να αναλάβει δράση για τις παραβάσεις που διεπράχθησαν ενώπιον της, όπως η επίθεση και οι απειλές προς τους δημοσιογράφους.

Το λέμε ξεκάθαρα: όσοι σπέρνουν ανέμους μίσους θα θερίσουν θύελλες - και αυτές πλησιάζουν.

Το δόγμα υποταγής της κυβέρνησης στη συμφωνία του Μαρτίου (ΕΕ-Τουρκίας) είναι η μήτρα από την οποία προκαλούνται όσα συμβαίνουν από τότε. Πάγιο αίτημα μας είναι ο απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά και τη χώρα.

«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Monday the 28th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr