Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Στη Χίο, εκτός από Μαστίχα, φαίνεται πως άρχισε να ευδοκιμεί ευρέως και ο λαϊκισμός

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Από όλα είχε η περασμένη Πέμπτη, 20 Απριλίου. Ξεκίνησε με το  «παραλήρημα» του ιερέα να λέει πολλά ενδιαφέροντα στις κάμερες που κάθε άλλο παρά τον Λόγο της Εκκλησίας θυμίζουν, όπως «οι λαθρομετανάστες είναι γύφτοι… τετρακοσμικοί ...βρωμιάρηδες». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής της Αγ. Άννας  έξω από το δημαρχείο συμμετείχαν «αυθορμήτως» και οι συνήθεις «αγανακτισμένοι» εθνικιστές, γνωστοί άλλωστε ως πρωταγωνιστές πολλών επεισοδίων και τραμπουκισμών στο λιμάνι, την Σούδα και το Χαλκειός. Στη συνέχεια δεν παρέλειψαν να  εγκαλέσουν ακόμη και τον αστυνομικό διευθυντή και, αργότερα το ίδιο βράδυ, να επιτεθούν αναίτια  σε πρόσφυγες στη Σούδα και στο λιμάνι.

Αυτή την επανάληψη του οργίου βίας και «τσαμπουκάδων» η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών μέσων  την  είδε  ως  «νύχτα έντασης», καθώς δεν παρέλειψαν να εντοπίσουν και  ύποπτα … ποδήλατα αλληλέγγυων! Κατανόησαν και χαρακτήρισαν δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων - συμπεριλαμβανομένων των γνωστών ακροδεξιών - και θεώρησαν “παρεξήγηση” τον τραμπουκισμό του αστυνομικού διευθυντή, επειδή φορούσε πολιτικά.

Δεν υπάρχει κάτι  καινούργιο σε όλα αυτά. Συμβαίνουν άλλωστε, με την ίδια ακριβώς σειρά, όλο και πιο συχνά τον τελευταίο χρόνο στο νησί μας. Ωστόσο, είναι πρωτοφανής η  σύμπνοια του Δημοτικού Συμβουλίου στην ανοχή και την κατανόηση που έδειξαν ομόφωνα σχεδόν, όχι μόνο στο αίτημα των κατοίκων (και μη), αλλά και στον τρόπο που παρενέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς, είναι  ξεκάθαρη η φασίζουσα αντίληψη ότι θα ρυθμίσουν εκείνοι την διαδικασία και θα αφαιρούν τον λόγο από οποιονδήποτε δεν συμφωνεί μαζί τους. Στην περίπτωση αυτή ήταν η δημοτική Σύμβουλος Δέσποινα Τσαρδάκα από τη Χιακή Συμπολιτεία που έθετε εύλογα ερωτήματα κατά την τοποθέτηση της.  Στην αφαίρεση του λόγου και τις συνεχείς διακοπές από τους κατοίκους (και μη),  κανείς  δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να υπερασπιστεί τον ορθό λόγο και την πολιτική αξιοπρέπεια του πολιτικού οργάνου, πλην του Μάρκου Σκούφαλου από τη ΛΑΣ.

Αντίθετα, όλο το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο άφησε να σκυλεύεται από τον όχλο μία συνάδελφος τους, να καταπατείται η διαδικασία και τελικά η  «αγανακτισμένη», μη κάτοικος της Αγ. Άννας, να τους φτύνει σύσσωμους και να αποχωρεί … Αυτή η καταπάτηση της διαδικασίας και η προσωπική προσβολή που τους απευθύνθηκε  δεν εμπόδισαν στη συνέχεια τους ίδιους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν ομόφωνα - πλην της Χιακής Συμπολιτείας - το ψήφισμα των κατοίκων που ανέφερε  εμφατικά (και δικαιολογημένα)  ότι η περιοχή τους έχει πληγεί «από την λειτουργία ενός τελείως παράνομου καταυλισμού μέσα στην πόλη …  ενός καταυλισμού που στερείται οποιασδήποτε αδείας …» και πολλά σχετικά. Ψήφισαν δηλαδή για μία ακόμη φορά ότι ο καταυλισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν και συνεχίζουν ακάθεκτοι να διατηρούν μέχρι σήμερα ΜΑΖΙ με τις ΜΚΟ,  λαμβάνοντας τεράστια ποσά ως χρηματοδότηση,  είναι παράνομος ...

Σ’ αυτό το νησί φαίνεται πως περισσεύει η υποκρισία. Οι περισσότερες ΜΚΟ, κατ’ επιλογή των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής πολιτικής, θα φύγουν ως το καλοκαίρι, όπως άλλωστε έχει ήδη δρομολογηθεί στη Χίο και στα άλλα νησιά. Το «πόπολο» όμως δείχνει μέγιστη ικανοποίηση, όταν ακούει τον Δήμαρχο να λέει ότι «έδιωξε» τους Βάσκους από την Χίο. Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος προβληματίζεται,  αν σκεφθεί πόσες ακόμη ΜΚΟ έχει δηλώσει ο Δήμος ότι θα διώξει  από την Σούδα. Όμως, ω του θαύματος, έχουν επιστρέψει και συνεργάζονται μαζί του, διότι προφανώς αδυνατεί να  διαχειριστεί το προσφυγικό, έστω και με τον σημερινό κάκιστο τρόπο, δίχως την συνδρομή τους.

Οφείλουμε τέλος, δύο λόγια  για τους Βάσκους εθελοντές «SMH». Φυσικά δεν θα γίνουμε απολογητές καμιάς οργάνωσης και της λανθασμένης επιλογής χώρου σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις τους. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ με τα μέλη της έσωσαν δεκάδες ζωές στη θάλασσα μας πέρυσι και συντήρησαν για μήνες σύγχρονο ασθενοφόρο που περιέθαλψε ασθενείς και συνέδραμε το Νοσοκομείο Χίου, το οποίο φαίνεται πως είχε εκφραστεί θετικά σχετικά με την δραστηριοποίηση του.  Η δαιμονοποίηση όλων ανεξαιρέτως των ΜΚΟ, δίχως να εξετάζονται τα πεπραγμένα της καθεμιάς, είναι πολύ...”της μοδός” πάνω στο νησί, αλλά προσκρούει στα δεδομένα της πραγματικότητας.

Κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη και επώδυνη, όμως κανείς δεν φαίνεται να προσφέρει λύση. Η Κυβέρνηση τραγικά απούσα, οι τοπικές Αρχές επιδιδόμενες σε λεονταρισμούς, ο κόσμος της Χίου αγανακτισμένος, οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι.  Ολοένα και περισσότερο εγκαταλείπονται η στοιχειώδης λογική και η ανθρωπιά μας. Γινόμαστε έρμαια της πολιτικής και των πολιτικάντηδων, γιατί μας λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε - κι ας μην είναι αλήθεια! Και ο χορός του λαϊκισμού καλά κρατεί …

«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Wednesday the 30th. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr