Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

Παράνομες επαναπροωθήσεις, Ζωές σε κίνδυνο, ΜΚΟ υπό δίωξη

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

in english

Καμπάνια για την πρόσβαση στο άσυλο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παράνομες επαναπροωθήσεις, Ζωές σε κίνδυνο, ΜΚΟ υπό δίωξη: Έρευνες για τις επαναπροωθήσεις στην Ευρώπη, στοχοποίηση όσων τις αναδεικνύουν στην Ελλάδα

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2021

Το τελευταίο έτος γινόμαστε μάρτυρες μιας κλιμάκωσης αναφορών επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τα Ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) προς την Τουρκία[1], στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής αυστηροποίησης της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και έπειτα[2]. Χωρίς να υπαχθούν σε καμία διαδικασία καταγραφής, χωρίς πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου ή σε οποιαδήποτε άλλη νόμιμη διαδικασία, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που έχουν μόλις εισέλθει ή/και βρίσκονται ήδη στη χώρα αναζητώντας προστασία, επιστρέφονται συνοπτικά, βίαια και αδιάκριτα στην Τουρκία, κατά παράβαση κάθε έννοιας εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Οι μέθοδοι με τις οποίες τα περιστατικά αυτά αναφέρεται ότι λαμβάνουν χώρα θέτουν συχνά σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών και συμπεριλαμβάνουν την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας εναντίον τους. Ιδίως στη θάλασσα, αναφέρονται περιστατικά, όπου πρόσφυγες ή/και μετανάστες, είτε κατά την απόπειρα εισόδου τους στη χώρα, είτε αφού έχουν ήδη αποβιβασθεί στις Ελληνικές ακτές, συλλαμβάνονται από, προφανώς, όργανα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μας, και αφού με τη βία επιβιβασθούν σε θαλάσσιες σχεδίες, αφήνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά[3] με άμεσο κίνδυνο ζωής. Μάλιστα, σε περιστατικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τα θύματα φέρεται να είχαν γίνει ήδη δεκτά σε δομές υποδοχής, προτού με τον ίδιο, βίαιο τρόπο βρεθούν μέσα στη νύχτα μεσοπέλαγα, για να περισυλλεγούν από τις Τουρκικές αρχές[4].

Σε αρκετά από αυτά τα περιστατικά έχει αναφερθεί και η παρουσία ή έστω γνώση των δυνάμεων του FRONTEX, οι οποίες είτε αδρανούν, ή ενίοτε φέρεται να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια σε αναφερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων[5]. Ωστόσο, για αυτές τις φερόμενες  πρακτικές του FRONTEXέχει ήδη εκκινήσει έρευνα από τον OLAF[6], καθώς και από Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[7]. Αντιθέτως, για τις αναφερόμενες πρακτικές των Ελληνικών αρχών, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επαρκής και αποτελεσματική έρευνα[8].

Παρά τις συστηματικές αναφορές και καταγγελίες, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας[9], παρά τις παρεμβάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου[10] και τις εκκλήσεις των οργάνων του ΟΗΕ[11] και του Συμβουλίου της Ευρώπης[12] για τον τερματισμό των άτυπων αναγκαστικών επιστροφών και της βίας κατά προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην υποβάθμιση κάθε σχετικού δημοσιεύματος ως ψευδούς (fakenews)[13], αντιτείνοντας τη διαφύλαξη των συνόρων από προσπάθειες εισόδου, οι οποίες κατευθύνονται από τις Τουρκικές αρχές[14].

Η ανωτέρω αντίδραση συνδυάζεται με τη συστηματική συκοφάντηση των ΜΚΟ και όσων εργάζονται σε αυτές, ιδίως στα νησιά. Έχει ως αποτέλεσμα την στοχοποίηση οργανώσεων, εργαζομένων και εθελοντών που υπερασπίζονται υποθέσεις ασύλου, καταγγέλλουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, επαναπροωθήσεις ή απλά παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Δημιουργεί δε γενικευμένο κλίμα καχυποψίας, το οποίο υποδαυλίζει επιθέσεις από ρατσιστικές ομάδες, οι οποίες, λιντσάροντας, προπηλακίζοντας και τραυματίζοντας εργαζόμενους και αλληλέγγυους πολίτες, έχουν επιτεθεί σε εγκαταστάσεις οργανώσεων με εμπρησμούς ή βανδαλισμούς.

Οι Ελληνικές αρχές, μάλιστα, καταφέρονται δημόσια εναντίον οργανώσεων που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τις άνω πρακτικές, όσο και εναντίον όσων τολμούν να επιχειρήσουν να προσφέρουν βοήθεια σε πρόσφυγες, είτε κατά την απόπειρα εισόδου στη χώρα, είτε ακόμη και μετά την αποβίβασή τους στις Ελληνικές ακτές, συνδέοντας αυτές συλλήβδην με δίκτυα διακίνησης μεταναστών[15]. Ήδη η πρακτική αφορά στοχευμένες δημοσιεύσεις περί διενέργειας ερευνών σε βάρος οργανώσεων οι οποίες συστηματικά δημοσιοποιούν αναφερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων[16]. Οι έρευνες αφορούν κατηγορίες περί διευκόλυνσης εισόδου στη χώρα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την παράνομη διακίνηση μεταναστών, ενίοτε και κατασκοπεία, και διέπονται από ένα πέπλο μυστικότητας, ενώ ουδείς γνωρίζει αν γίνονται υπό την εποπτεία δικαστικών αρχών. Οργανώσεις έχουν στοχοποιηθεί από τον ίδιο τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης ως οργανώσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, ήδη από τη χώρα προέλευσής τους, με σκοπό τη διευκόλυνση της εισόδου τους στη χώρα. Κατά σύμπτωση, η οργάνωση στην οποία αναφέρθηκε ονομαστικά ο αρμόδιος Υπουργός σε συνέντευξη τύπου στις 8-12-2020[17], τυγχάνει να είναι η οργάνωση που κατήγγειλε επώνυμα τα παραπάνω περιστατικά επαναπροώθησης μέσα από κρατικές δομές (της 18-2-2021 από τα Μεγάλα Θέρμα Λέσβου και της 8-9-2020 από το ΚΥΤ  της Σάμου)[18].

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ένα δυσανάλογα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για όσες οργανώσεις επιθυμούν να ασχοληθούν με την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, μέσω του υφιστάμενου μητρώου μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Ιούλιο 2020[19], αλλά και εκ νέου το Νοέμβριο του ίδιου έτους,[20] το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τη Νομοθεσία περί ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε επισημάνει το «σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα» και τα εμπόδια που θέτουν οι προβλέψεις του εν λόγω μητρώου για τη συνέχιση του έργου των ΜΚΟ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η εποπτεία του βαθμού τήρησης της νομιμότητας από τις εν γένει κρατικές αρχές.

Η Καμπάνια για το Άσυλο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ελευθερία λόγου και τις δημοκρατικές αξίες η συνεχιζόμενη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και δυσφημίσεως του έργου ιδίως όσων ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στα σύνορα της χώρας μας και γίνονται δέκτες αναφορών και μαρτυριών για επαναπροωθήσεις, τις οποίες, ως οφείλουν, δημοσιοποιούν. Σε πλήρη σύμπνοια με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των πλέον αρμόδιων εθνικών και διεθνών φορέων και οργανισμών, η Καμπάνια για το Άσυλο επαναλαμβάνει το αίτημα για τον τερματισμό της πρακτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων και της χρήσης βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη των σχετικών περιστατικών. Παράλληλα, η Καμπάνια καλεί τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές:

  • Να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται με την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, ιδίως στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

  • Να προστατεύσουν αυτές από κάθε άδικη και αστήρικτη κατηγορία σε βάρος τους, που θέτει σε κίνδυνο την αρχή της αλληλεγγύης, που διέπει τις δράσεις τους.

  • Να διαφυλάξουν το έργο της έρευνας και διάσωσης τόσο των αρμόδιων αρχών, όσο και όλων όσων δύνανται να προσφέρουν βοήθεια στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, όπου τίθενται συνεχώς ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

  • Να δημιουργήσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς οι οποίοι θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν στην έρευνα και διάσωση όσων ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς και σε κάθε ζώνη αρμοδιότητάς τους, ή όπου αλλού ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο.

  • Να τερματίσουν την επαχθή Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που έχει μετατρέψει την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου σε τόπο εκτεταμένων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και να προβούν στην δημιουργία νόμιμων διαύλων που θα επιτρέπουν την εύρυθμη και ασφαλή πρόσβαση στο άσυλο σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Υπογράφουσες Οργανώσεις και Πρωτοβουλίες(με αλφαβητική σειρά):

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων  http://arsis.gr

 

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών http://migrant.diktio.org

 

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι www.greekhelsinki.gr

 

 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες www.gcr.gr

 

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων www.refugees.gr

 

ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr

 

 

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών http://omadadikigorwn.blogspot.gr

 

 

PRAKSIS www.praksis.gr

 

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων www.tokeli.gr

 

 

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) https://rsaegean.org/el

 [1]Μεταξύ πολλών άλλων: HumanRightsWatch, «Ελλάδα: Να διερευνηθούν οι Επαναπροωθήσεις και οι Συλλογικές Απελάσεις», 16 Ιουλίου 2020, https://bit.ly/2PPrhJ9; efsyn, «Νέα καταγγελία για επαναπροώθηση δύο οικογενειών Κούρδων με πέντε ανήλικα παιδιά», 21 Σεπτεμβρίου 2020, https://bit.ly/3bjjYSl; TheGuardian, “Catastrophe for human rights’ as Greece steps up refugee ‘pushbacks” («Καταστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς η Ελλάδα εντείνει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων»), 27 Σεπτεμβρίου 2020, https://bit.ly/2MFddAE; Το Βήμα, «Λέσβος : Βίντεο καταγράφει παράνομη επαναπροώθηση από το λιμενικό», 16 Νοεμβρίου 2020, https://bit.ly/3sKRGGk; DW, «SPIEGEL: «Νέες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο», 9 Δεκεμβρίου 2020, https://bit.ly/2NOVUOo; Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων, «Επαναπροωθήσεις», https://bit.ly/3qlyywG

[2]Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «Δήλωση για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», 4 Μαρτίου 2020, https://bit.ly/3uULT2F.

[3]Border Violence Monitoring Newtork, “We were crying and swimming and crying and swimming”, 27 January 2021, https://bit.ly/3eau4qv.  

[4]Efsyn, «ΕπαναπροώθησηαπόκρατικήδομήστηΛέσβο», 22 Φεβρουαρίου2021, https://bit.ly/384Bmbq; EUObserver, “AfghanasylumfamilybeateninGreece, setadriftatsea”, 25 Φεβρουαρίου2021, https://bit.ly/3bu2vGP; Independent, “Greek ‘pushbacks’ brought to European court after child refugees ‘towed out to see and abandoned in raft’”, 4 Μαρτίου2021, https://bit.ly/2O61zzp.

[5]DerSpiegel, “EUBorderAgencyFrontexComplicitinGreekRefugeePushbackCampaign” («ΟΕυρωπαϊκόςΟργανισμόςΣυνοριοφυλακήςFrontexσυνένοχοςστηνελληνικήεκστρατείαεπαναπροώθησηςπροσφύγων»), 23 Οκτωβρίου2020, https://bit.ly/3uQioPl; EUObserver, “Revealed: OfficialGreekordertoillegallypushbackmigrants” («Αποκαλύφθηκε: Επίσημηελληνικήεντολήγιαπαράνομηεπαναπροώθησημεταναστών»), 18 Νοεμβρίου2020, https://bit.ly/3r7Vxwy.

[6]Politico, “EUwatchdogopensinvestigationintoborderagencyFrontex” («ΕποπτικόόργανοτηςΕΕεκκινείέρευναγιατονοργανισμόσυνοριοφυλακήςFrontex»), 11 Ιανουαρίου2021, https://politi.co/304e9Sg.

[7]Euronews, “EUmigrationchiefurgesFrontextoclarifypushbackallegations” («ΗεπικεφαλήςτηςΕΕγιατημετανάστευσηπαροτρύνειτονFrontexνααποσαφηνίσειτουςισχυρισμούςγιαεπαναπροωθήσεις»), 20 Ιανουαρίου2021, https://bit.ly/2OfbWkg; European Parliament, “Respect of fundamental rights by FRONTEX: European Parliament inquiry launched”, 23 Φεβρουαρίου2021, https://bit.ly/3sTbxTy.

[8]Επισημαίνεται το γεγονός ότι σε παλαιότερα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί στην περιοχή του Έβρου, ο Συνήγορος του Πολίτη διενήργησε αυτεπάγγελτη διοικητική έρευνα, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της. Συνήγορος του Πολίτη, Απόφαση αυτεπάγγελτης έρευνας, αριθμ. πρωτ. Γρ.Συν.105, 9 Ιουνίου 2017, https://bit.ly/3b77dtT.

[9]BorderViolenceMonitoringNetwork, Theblackbookofpushbacks(Η μαύρη βίβλος των επαναπροωθήσεων), 18 Δεκεμβρίου 2020, https://bit.ly/3uNHXAI; RSA, Χρονοδιάγραμμα παράνομων επαναπροωθήσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα, 29 Δεκεμβρίου 2020, https://bit.ly/3rbHHJF; Legal Centre Lesvos, Collective expulsions documented in the Aegean Sea: March-June2020 (Συλλογικές επαναπροωθήσεις που καταγράφηκαν στο Αιγαίο: Μάρτιος-Ιούνιος 2020), 13 Ιουλίου 2020, https://bit.ly/3uOpxzU; MareLiberum, Pushback Report 2020 (Αναφορά επαναπροωθήσεων 2020), 11 Φεβρουαρίου 2021, https://bit.ly/3bUhjgU.

[10]ΕΕΔΑ, «Δήλωση σχετικά με τις αναφερόμενες πρακτικές επαναπροωθήσεων», 9 Ιουλίου 2020, https://bit.ly/3qcQycA

[11]Υ.Α. ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), «Το άσυλο δέχεται επίθεση στα σύνορα της Ευρώπης, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία και καλεί να μπει ένα τέλος στις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές και τη βία κατά των προσφύγων», 28 Ιανουαρίου 2021, https://bit.ly/3bP1mII;  Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), “IOM Calls for End to Pushbacks and Violence Against Migrants at EU External Borders” («Ο ΔΟΜ καλεί τον τερματισμό των επαναπροωθήσεων και της βίας κατά μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»), 9 Φεβρουαρίου 2021, https://bit.ly/2NWYthd.

[12]CouncilofEurope, “CouncilofEurope’santi-tortureCommitteecallsonGreecetoreformitsimmigrationdetentionsystemandstoppushbacks” («HΕπιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το σύστημα διοικητικής κράτησης και να τερματίσει τις επαναπροωθήσεις»), 19 Νοεμβρίου 2020, https://bit.ly/308udT6.

[13]Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα ζητούν ευρωβουλευτές», 6 Ιουλίου 2020, https://bit.ly/3e5ompB.

[14]DW, «Συνέντευξη Μητσοτάκη στη SZ», 25 Φεβρουαρίου 2021, https://bit.ly/3e0z6Wt.

[15]Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, «Ελλάδα: Συνεχιζόμενη καταστολή κατά υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών καθώς συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις μετακινούμενων ατόμων», 28 Ιανουαρίου 2021, https://bit.ly/3sMJ3uA;  mitarakis.gr, «Παραλάβαμε μία χαώδη κατάσταση στο μεταναστευτικό. Σήμερα κλείνουμε δομές και ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας», 14 Φεβρουαρίου 2021,  https://bit.ly/3b8oPFU.

[16]CNNGreece, «Οικονόμου: Επιτυχία ο εντοπισμός των ΜΚΟ που εμπλέκονταν σε παράνομη διακίνηση μεταναστών», 4 Οκτωβρίου 2020, https://bit.ly/3kGi8Ol.

[17]Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «Συνεχιζόμενη η Τουρκική προκλητικότητα στο μεταναστευτικό και αυξημένες οι αφίξεις Σομαλών στα νησιά μας τις τελευταίες εβδομάδες.», 8 Δεκεμβρίου 2020, https://bit.ly/3kC76d2.

[18]Aegean Boat Report, “Small Children Left Drifting in Life Rafts in the Aegean Sea!” («ΜικράπαιδιάαφήνονταιναπαρασυρθούνσεσωσίβιεςσχεδίεςστοΑιγαίο!»), 22 Φεβρουαρίου2021, https://bit.ly/3cttPEiκαι“Two children left drifting alone in a rubber dingy by the Hellenic Coast Guard”, 4 Μαρτίου2021,https://bit.ly/3sTc0Fi.

[19]Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία περί ΜΚΟ Συμβούλιο της Ευρώπης, Γνωμοδότηση για τη Συμβατότητα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα των Προσφάτων και Επικείμενων Τροποποιήσεων της Ελληνικής Νομοθεσίας Σχετικά με την Εγγραφή των ΜΚΟ στο Σχετικό Μητρώο, CONF/EXP(2020)4, 2 Ιουλίου 2020, https://bit.ly/3qj8WRj.

[20]Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία περί ΜΚΟ Συμβούλιο της Ευρώπης, Επίμετρο στη Γνωμάτευση

Περί της Συμβατότητας με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα των Προσφάτων και Προγραμματιζόμενων Τροποποιήσεων της Ελληνικής Νομοθεσίας Σχετικά με την Εγγραφή ΜΚΟ σε Μητρώα, CONF/EXP(2020)5, 23 Νοεμβρίου 2020, https://bit.ly/3c9878J.


in greek 

 

ANNOUNCEMENT

Illegal pushbacks, Lives at risk, NGOs under prosecution: Investigations on pushbacks at the EU level, targeting of those highlighting them in Greece

 

Athens, 16 March 2021

In the past year we have become witnesses of an escalation in the number of reported refugee and migrant pushbacks from the Greek borders (land and sea) to Turkey[i], in the context of the broader harshening of the European Union’s political stance vis a vis the management of the Refugee Issue, since the EU-Turkey Statement was adopted[ii]. Without undergoing registration, without access to the asylum procedure or any other legal procedure, men, women and children who have just entered and/or are already in the country seeking protection are summarily, violently and indiscriminately returned to Turkey, in violation of any notion of national, European and international law.

The modus operandi, under which these incidents are reported to occur, places frequently in danger the lives of refugees and migrants and includes the use of physical and psychological violence against them. Particularly at sea, there are reported incidents where refugees and/or migrants are arrested, evidently, by the Greek security forces during their attempt to access the territory or after they have already disembarked on Greek shores, and after being violently embarked on sea rafts, are abandoned in the sea area between Greece and Turkey or even on uninhabited islands[iii], with their lives being in direct danger. Furthermore, during incidents that have recently come to light, the victims had allegedly already been admitted to reception facilities, before being found in the same forcible way in the middle of the sea, at night, to be rescued by the Turkish authorities.[iv]

In severalofthese incidents, it has been reported that FRONTEX forces, which remain inactive or at times allegedly provide support and assistance to reported pushback incidents, were present or at least aware[v]. However, for these alleged practices of FRONTEX, investigations are already underway by OLAF[vi], as well as by a Working Group of the European Parliament[vii]. Bycontrast, in what regards the alleged practices of the Greek authorities, there has been no sufficient and effective investigation whatsoever[viii].

In spite of the systematic reports and complaints that are brought to public light[ix], in spite of interventions by the National Commission for Human Rights[x], and of appeals by UN agencies[xi]and Council of Europe Bodies[xii]to end informal forced returns and the use of violence against refugees and migrants at Europe’s borders, the Greek government persists in downplaying any relevant publication as fake (fake news)[xiii], instead countering the protection of the borders from attempted entries that are guided by the Turkish authorities[xiv].

This reaction is also combined with the systematic defamation of NGOs and those working with them, particularly on the islands. It results in the targeting of organisations, employees and volunteers who support asylum cases, denounce rights violations, pushbacks or simply provide humanitarian relief. It creates a generalized state of mistrust, which incites attacks by racist groups which, while lynching, harassing and injuring employees and citizens that show solidarity, have attackedNGO facilities through arsons and vandalisms.

Moreover, the Greek authorities are publicly attacking organizations that bring to light the aforementioned practices, as well as anyone who might dare provide assistance to refugees either during the attempted entry into Greece or even after they have disembarked on the Greek shores, indiscriminately relating them with migrant smuggling networks[xv]. Recently this practice has concerned targeted publications on investigations against organizations which systematically publicize reports on pushback incidents[xvi]. The investigations concern allegations of facilitating entry to the territory, setting up a criminal organization for the purpose of smuggling migrants, at times espionage, and are governed by a veil of secrecy, while no one is aware if they are conducted under the supervision of judicial authorities. Organizations have even been targeted by the Minister of Migration himself, as organizations that have set-up migrant smuggling networks with the aim of facilitating their entry to the territory, as early as from their countries of origin. Coincidentally, the organization to which the competent Minister referred to by name during a press briefing on 8 December 2020[xvii], happens to be the organization that has publicly denounced the aforementioned pushback incidents from inside the Greek state’s facilities (on 18 February 2021 from Megala Therma, in Lesvos, and on 8 September 2020 from the RIC of Samos)[xviii].

At the same time, the Greek Government has set a disproportionately strict operating framework for those organizations wishing to support refugees and migrants in the country, through the existing register of Non-Governmental Organizations. It should be recalled that already sinceJuly 2020[xix], and again in November of the same year[xx],the ExpertCouncilonNGOlawoftheCouncilofEuropehadstressedthe“significant chilling effect” and the impediments placed by the provisions of the specific Registry to the work of NGOs, which includes the monitoring of the level of compliance to legality by state authorities in general.

The Campaign for Access to Asylum raises the alarm on the consequences with respect to freedom of speech and democratic values that can result from the ongoing efforts to create a climate of intimidation and distrust over the work of particularly those NGOs that operate at the country’s borders and receive reports and testimonies on pushbacks which, as they ought to, they publicise. In full accordance with the repeated calls issued by the foremost competent national and international bodies and organizations, the Asylum Campaign reiterates the call for putting an end to the practice of illegal pushbacks and the use of force against refugees and migrants, as well as for the effective investigation and prosecution of relevant incidents. At the same time, the Campaign calls on the Greek and European authorities:

  • Tosafeguardtheindependenceofnon-GovernmentalOrganisationsthatengageinthesupportofrefugeesandmigrants, particularly at the external borders of the European Union.
  • Toprotectthemfromanyunjustandunsubstantiatedaccusation addressed against them, which also puts at risk the principle of solidarity that binds their work.
  • To safeguard the search and rescue operation of boththecompetentauthorities, as well as all actorsthatcanprovideassistanceatEurope’slandandseaborders, wherehumanlivesareconstantlyput at risk.
  • Toestablishtheappropriatemechanismsthatwillbeabletocontributetothesearchandrescueofall people thatfindthemselvesindangeratEurope’sbordersandinanyareaundertheirjurisdictionorover which theyexert effective control.
  • ToputanendtotheonerousEU-TurkeyStatementthathastransformedtheeasternAegeanregionintoaplaceofextensivehumanrightsviolationsandtomoveforwardwithestablishinglegalpathwaysthatwillallowthoseseekinginternationalprotectioninGreeceandEuropetodosoinasafeandorderlymanner.

 

SignatoriesOrganisations and Initiatives(in alphabetical order):

 

ARSIS –  Association for the Social Support of Youth  http://arsis.gr

 

 

Network for the Social Support of Refugees and Migrants  http://migrant.diktio.org

 

 Greek Helsinki Monitor  www.greekhelsinki.gr

 

Greek Council for Refugees www.gcr.gr

 

 

Greek Forum of Refugees  www.refugees.gr

 

 

LATHRA? Solidarity Committee on Refugees in Chios www.lathra.gr

 

 

Group of Lawyers for the Rights of Refugees and Migrants http://omadadikigorwn.blogspot.gr

 

PRAKSIS  www.praksis.gr

 

Initiative for the Detainees’ Rights  www.tokeli.gr

 

 

Refugee Support Aegean(RSA) https://rsaegean.org/el

 

 

 

 

CAMPAIGN FOR THE ACCESS TO ASYLUM

https://asylum-campaign.blogspot.com/

https://www.facebook.com/asylumcampaigngr/


[i]Amongstmanyothers: Human Rights Watch, “Greece: Investigate Pushbacks, Collective Expulsions”, 16 July2020, https://bit.ly/3rAxPJJ; Εfsyn, “New denounciation on the pushback of two Kurdish families with five minor children”, 21 September2020, in Greek at: https://bit.ly/3bjjYSl; TheGuardian, “Catastrophe for human rights’ as Greece steps up refugee ‘pushbacks”, 27 September2020, https://bit.ly/2MFddAE; To Vima, “Lesvos: Video records illegal pushback by the coastguard”, 16 November 2020, in Greek at: https://bit.ly/3sKRGGk; Der Spiegel, “Griechenland setzt Geflüchtete nach Ankunft auf Lesbos auf dem Meer aus”, 8 December 2020, https://bit.ly/3rIogIu; RacistCrimesWatch, “Pushbacks”, https://bit.ly/3qlyywG

[ii]EuropeanCouncil, “Statement on the situation at the EU's external borders”, 4 March2020, https://bit.ly/3bxZ2ar.

[iii]Border Violence Monitoring Newtork, “We were crying and swimming and crying and swimming”, 27 January 2021, https://bit.ly/3eau4qv.  

[iv]Efsyn, “Pushback from a state facility in Lesvos”, 22 February2021, in Greek at: https://bit.ly/384Bmbq; EUObserver, “AfghanasylumfamilybeateninGreece, setadriftatsea”, 25 February 2021, https://bit.ly/3bu2vGP; Independent, “Greek ‘pushbacks’ brought to European court after child refugees ‘towed out to see and abandoned in raft’”, 4 March2021, https://bit.ly/2O61zzp.

[v]DerSpiegel, “EUBorderAgencyFrontexComplicitinGreekRefugeePushbackCampaign”, 23 October 2020, https://bit.ly/3uQioPl; EUObserver, “Revealed: OfficialGreekordertoillegallypushbackmigrants”, 18 November 2020, https://bit.ly/3r7Vxwy.

[vi]Politico, “EUwatchdogopensinvestigationintoborderagencyFrontex”, 11 January 2021, https://politi.co/304e9Sg.

[vii]Euronews, “EUmigrationchiefurgesFrontextoclarifypushbackallegations”, 20 January 2021, https://bit.ly/2OfbWkg; European Parliament, “Respect of fundamental rights by FRONTEX: European Parliament inquiry launched”, 23 February2021, https://bit.ly/3sTbxTy.

[viii]ItshouldbenotedthatinpreviousincidentsthathadbeenreportedintheEvrosarea, theGreekOmbudsmanconductedanex-officioadministrative enquiry, without, however, its results becoming public to this day. GreekOmbudsman, Decisiononex-officioenquiry,  Γρ.Συν.105, 9, June 2017, in Greek at:https://bit.ly/3b77dtT.

[ix]Border Violence Monitoring Network, Theblackbookofpushback, 18 December 2020, https://bit.ly/3uNHXAI; RSA, Push backs and violations of human rights at sea: a timeline, 29 December2020, https://bit.ly/3v4Euhg; Legal Centre Lesvos, Collective expulsions documented in the Aegean Sea: March-June 2020, 13 July 2020, https://bit.ly/3uOpxzU; Mare Liberum, Pushback Report 2020, 11 February2021, https://bit.ly/3bUhjgU.

[x]NCHR, “Statement on the reported practices of push backs”, 9 July2020, https://bit.ly/3t5VWjQ

[xi]UNHCR, “UNHCR warns asylum under attack at Europe’s borders, urges end to pushbacks and violence against refugees”,  28 January2021, https://bit.ly/3v8RCSB;  IOM, “IOM Calls for End to Pushbacks and Violence Against Migrants at EU External Borders”, 9 February 2021, https://bit.ly/2NWYthd.

[xii]Council of Europe, “Council of Europe’s anti-torture Committee calls on Greece to reform its immigration detention system and stop pushbacks”, 19 November2020, https://bit.ly/308udT6.

[xiii]EuropeanParliament, “Investigate alleged pushbacks of asylum-seekers at the Greek-Turkish border, MEPs demand”, 6 July 2020, https://bit.ly/30xxwn3.

[xiv]DW, “Mitsotakisinterviewat SZ”, 25 February 2021, in Greek at: https://bit.ly/3e0z6Wt.

[xv]GreekHelsinkiMonitor, “OMCT on Greece: Ongoing crackdown on migrants’ rights defenders as pushbacks of people on the move continue”, 28 January2021, https://bit.ly/3etPj6G;  mitarakis.gr, «We received a chaotic situation in the migration issue. Today we areclosingfacilitiesandenhancingsecurity measures”, 14 February 2021, in Greek at: https://bit.ly/3b8oPFU.

[xvi]CNNGreece, “Oikonomou: Successful identification of the NGOs that were involved in illegal smuggling of migrants”, 4 October2020, in Greek at: https://bit.ly/3kGi8Ol.

[xvii]MinistryofMigrationandAsylum, “Ongoing Turkish provocation on the migration issue and increased arrivals of Somali nationals on our islands during past weeks”, 8 December2020, in Greek at: https://bit.ly/3kC76d2.

[xviii]Aegean Boat Report, “Small Children Left Drifting in Life Rafts in the Aegean Sea!”, 22 February 2021, https://bit.ly/3elxjLJand“Two children left drifting alone in a rubber dingy by the Hellenic Coast Guard”, 4 March 2021,https://bit.ly/3sTc0Fi.

[xix]ExpertCouncilonNGOLawoftheCouncilofEurope, Opinion on the compatibility with European standards of recent and planned amendments to the Greek legislation on NGO registration, CONF/EXP(2020)4, 2 July2020, https://bit.ly/3rLLVaY.

[xx]ExpertCouncilonNGOLawoftheCouncilofEurope, Addendum to the opinion on the compatibility with European standards of recent and planned amendments to the Greek legislation on NGO registration, CONF/EXP(2020)5, 23 November2020, https://bit.ly/3epJebB.

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr