Ανακοινώσεις - Ειδήσεις

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΛΠΙΔΑ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011
Διαμαρτυρία που αναζητά ελπίδα και στοιχειώδη δικαιώματα, ξεκίνησαν μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλοι ξέρουμε ότι εδώ και καιρό τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες. Η επιλογή αυτών των λίγων, έχει πολλαπλάσια ισχύ και απήχηση σε χιλιάδες άλλους μετανάστες, που κατανοούν πλήρως τι τους οδήγησε σε αυτή την δύσκολη απόφαση.

Οι μετανάστες επέλεξαν αυτή την μορφή αγώνα, δύσκολη και επικίνδυνη. Πέρα από την όποια ανάγνωση, της πολιτικής συγκυρίας ακόμη και της ίδιας της επιλογής τους, που κάνουμε εμείς, αυτή την ώρα αγωνίζονται και έχουν επιλέξει μορφή αγώνα. Σε εμάς μένει να διαλέξουμε τι θέλουμε, να τους ακούσουμε να δούμε τι σκέφτονται, τι ζητάνε και αν συμφωνούμε με τα αιτήματα τους να τους συμπαρασταθούμε ή να στείλουμε τα ματ και τον εισαγγελέα;. Είναι εργάτες με πολλά χρόνια παραμονής στη χώρα. Οι περισσότεροι εργάζονται ή ψάχνουν για δουλειά. Έχουν ή είχαν χαρτιά και προσπαθούν να μαζέψουν ένσημα (χρειάζονται 200 το χρόνο) για να ανανεώσουν έναντι μεγάλου ποσού την ετήσια κάρτα παραμονής. Βλέπουν ότι οι αιτήσεις δεν προχωράνε γιατί τα πάντα έχουν σταματήσει και γίνονται παράνομοι, χωρίς να φταίνε, γιατί λήγουν τα χαρτιά τους.  Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα από τις αρχές του εικοστού αιώνα, για τόσα χρόνια, τόσες χιλιάδες άνθρωποι να παραμένουν χωρίς χαρτιά, να είναι παράνομοι.

Η μεταναστευτική πολιτική του κράτους τα τελευταία 20 χρόνια μορφοποιεί με βίαιο τρόπο τη δύναμη της εξουσίας στους αδύναμους. Ο μετανάστης για το κράτος έχει μόνο υποχρεώσεις, να εργάζεται σκληρά, να παίρνει ψίχουλα και να ζει με αυτά, να μην έχει φωνή, πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα, να είναι επισφαλής, απελάσιμος σε κάθε συγκυρία, εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια της χώρας και μακρινός ξάδελφος του Οσάμα Μπίν Λάντεν (μόνο για τους Αφγανούς, για τους άλλους έχουμε άλλα) κατά την κλούβια Αδωνίδεια  και όχι μόνο φοβική σκέψη.

Σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας τους λυπάται, μόνο που η λύπηση δεν είναι πολιτική στάση, δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Όπως δεν είναι λίγοι και αυτοί που τους έχουν στη δουλειά τους απλήρωτους, ανασφάλιστους ή με χαμηλά μεροκάματα, για τις πιο δύσκολες επικίνδυνες και βαριές δουλειές. Ευτυχώς, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά εδώ απαιτούνται πολιτικές λύσεις και όχι φιλανθρωπία. Όποιος έχει μιλήσει με μετανάστες καταλαβαίνει το φόβο. Το φόβο σε όλες του τις προεκτάσεις. Καταλαβαίνει τι σημαίνει να μη ζεις ή να ζεις μόνο για να δουλεύεις, γιατί δουλειές δεν υπάρχουν και όπου και αν πας θα σε πληρώσουν με ψίχουλα. Καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι ευάλωτος στην αστυνομική αυθαιρεσία. Καταλαβαίνει να θέλεις να είσαι νόμιμος και να μην μπορείς να μην έχεις χαρτιά, να μην υπάρχεις. Καταλαβαίνει πως είναι να ζεις χωρίς τους δικούς σου ανθρώπους.  Να μην σου δίνει κανείς σημασία.

Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από την προπαγάνδα της κυβέρνησης και αναμεταδοτών της περί εισβολή και ατυχών ή παραπλανημένων ανθρώπων ή ότι το άσυλο θα παύση χάρη στον δικό τους αγώνα ή ότι καθοδηγούνται και ακόμα περισσότερο ότι παράγεται πολιτικό όφελος σε κόμματα που αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την αλαζονεία και την καταστολή πρέπει να μετακινηθεί στις απόψεις της, να δεχθεί να ακούσει τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την χαμηλής έντασης απάντηση σε ό,τι ζουν και υφίστανται εδώ και χρόνια. Το αίτημα  τους αγγίζει και εμάς. Ως πότε μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Δημήτρης Τσούχλης

Copyright © 2005 - 2022 lathra.
Friday the 2nd. Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Templates. ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου www.lathra.gr